Presentatie over trainen en ouder worden door Marcel Nowee

Published On: oktober 20th, 2024By Categorieën: Evenement, Homepage, Support, Vereniging275 words

9 Oktober was er veel interesse voor de presentatie van sportfysio Marcel Nowee uit Baarn, over trainen en ouder worden. Zelf zit hij af en toe op de roeimachine en hij heeft ook regelmatig roeiers in zijn praktijk, FTB Centrum voor Fysiotherapie, Training & Beweging.
Onderwerpen die aan bod kwamen (een fractie van wat aan de orde kwam):
A. Ouder worden, wat gebeurt er?
1. Spiermassa en kracht. De omvang van spieren zegt niets over kracht. Kijk naar de dunne maar zeer sterke benen van hoogspringers. Of roeiers. Op je 25ste heb je maximale kracht. Daarna moet je écht wat gaan doen, anders neemt je spiermassa snel af. Door veel te roeien, neemt je kracht toe. Door extra krachttraining daar aan toe te voegen nog veel meer effect.
2. Bloedvaten
3. Botten en gewrichten: 1 procent botafbraak per jaar. Vrouwen in de overgang zelfs 3 procent.
4. Voeding, door de juiste voeding kan je spiermassa al toenemen zonder dat je gesport hebt. Belangrijk dus! Eiwitten maar ook calcium, vitamine C, vitamine D etc.
B. Training en ouder worden.
Doe vooral een sportmedische keuring!
Belangrijkste is: bewegen, bewegen, bewegen. 75% van de mensen denkt de 10.000 stappen wel te halen iedere dag. Ga je het echt meten dan haalt maar 25% van de mensen dat.

De handout met verschillende trainingen die je kunt doen (bijvoorbeeld hersteltraining) krijgen we nog. En Cobi had wel zin om Marcel op de ergometer te zetten om te kijken of er nog verbeterpunten waren.🙂 Van bestuurslid David kreeg hij tot slot ons jubileumboek.
Was een interessante avond met ruimte voor veel vragen. Dank Marcel!👍🏽

Klik op een foto om deze groot te kunnen bekijken. Tekst en foto’s zijn van Alexandra Tom.