Kneutje

Hier vaart binnenkort de boot het beeld binnen.

De kneu, Linaria cannabina; synoniem: Carduelis cannabina

Algemeen

Het kneutje is een kleine vinkensoort die zijn naam dankt aan het kneuterige geluid dat hij maakt. De wetenschappelijke naam verwijst naar Cannabis, niet omdat hij aan softdrugs verslaafd is, maar wel omdat het kneutje veel te vinden is in hennepvelden waar hij de zaadjes uitpikt.

Herkenning
Het kneutje is een typische vinkensoort die je ziet in distelstruiken, heidestruiken of vlas en hennepvelden. Typisch is de karmijnrode borst en baret, waardoor je hem direct herkent. In groepjes bij elkaar. Kom je te dichtbij dan vliegen ze tegelijk golvend en kneuterend weg. Het vrouwtje is onopvallend bruinig terwijl het mannetje kleur bekent.

Geluid
Het kneutje maakt een kenmerkend knutterend of kneuterig geluid. In groepjes gemoedelijk kwetterend met elkaar. Zo praten vogels dus over koetjes en kalfjes zou je denken. Luister maar eens via vogelbescherming.nl

Broeden
Broedt van half april tot in juli in dichte struiken in half open terrein zoals de duinen of heide. Broedt ca 5 eieren uit in 2 weken en komt daarom vaak tot 2 of 3 broedsels per seizoen. Na ruim 2 weken op het nest vliegen de jongen uit, maar blijven nog wel een aantal weken bij hun ouders hangen.

Leefgebied
Te vinden in de duinen en struikheide. Of in hennep- of vlasvelden.

Trekvogel?
Zakken in de herfst af naar Spanje en Marokko.

Voedsel
Het kneutje is een echte zaadeter en zoekt plekken waar grassen en kruiden groeien. Houden van oliezaden zoals lijnzaad, koolzaad, mosterdzaad. Vaak te vinden op distels en paardenbloemen (als dat blaasbloemen geworden zijn).

Bijnaam?
Het kneutje heet ook wel Vlasvink omdat hij in vlasvelden te vinden is waar hij de lijnzaadjes van eet. In Limburg ook wel Vlamvink genoemd vanwege de vlammende borsttekening en kleur. Heivink of Heikneuter is ook gebruikelijk omdat hij op heide met losstaande struiken voorkomt. Robijntje mag ook, vanwege het rode borstje van het mannetje. En in Twente noemen ze hem Tukker of Tukkertje (-: dit vanwege zijn kneuterige geluid.


Foto vogel: Peter van Kasteren via Pixabay.com. Foto ‘roeiboot’: Sabine Joosten. Tekst: Fred Heil

ROEIBOOTKNEUTJE
TypeC1
Niveau/bevoegdheidSS2 (zie ook bij Bevoegdheid)
StatusIn de vaart
Status vanaf1996
BouwerBusman
Bouwjaar1996
Aanschafjaar1996
Aanschafprijs3402 euro
LeverancierBusman
MateriaalKunststof
JeugdbootNee
BeschermdNee
Gewichtsklassen.v.t
Gewichtscoden.v.t.
BevoegdheidNa behalen examen SS2 ben je bevoegd om te roeien richting Amersfoort. Indien in bezit van ST2 ook bevoegd te roeien richting Eemmond.
Datum doop1996
Tijdens
Gedoopt doorNa te vragen bij bestuur
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.