Zeilen op de Eem en op het Eemmeer!
Zeilen op de rivier de Eem en het Eemmeer is heel goed mogelijk. De vereniging is in het bezit van een mooie vloot open boten. Kom genieten van de rust, spanning en het mooie zeilwater.
Zeilen bij BWV de Eem
Welkom bij het zeilen bij BWV de Eem! De Baarnse Watersportvereniging de Eem is in het bezit van een mooie vloot open boten die door een kleine, maar zeer enthousiaste groep van circa 40 actieve zeilers zowel gebruikt worden op de Eem als op het Eemmeer.
» Bekijk het overzicht van zeilactiviteiten en de agenda om te zien wat er plaatsvindt op zeilgebied.
“Zeilen bij onze vereniging geeft je een goede opleiding in het snel en kundig overweg kunnen met je boot. Niet alleen de beperkte ruimte geeft je extra inzicht maar ook het ontwijken van de schepen die je op een zomerse dag tegemoet varen. Voorrangsregels, stroming, winddraaiingen; het maakt het zeilen op een rivier spannender en lastiger dan op een groter water. “
Bert Stals, lid Zeilcommissie BWV de Eem
Het zeilbeleid is onderdeel van de missie, visie en beleid van de vereniging.
» Kijk op Zeilbeleid voor de plannen en het beleid van de zeilafdeling van BWV de Eem.
We zijn een erkend opleidingsinstituut. Dat betekent dat we lesgeven volgens de methodes van de Commissie Watersport Opleidingen (CWO). Onze instructeurs zijn gecertificeerd. Je diploma is overal in Nederland en het buitenland geldig.
De opleiding is op de rivier de Eem en op het randmeer Eemmeer. Zeilen op de Eem noemen we ook wel ‘werkzeilen’ omdat de rivier erg kronkelt en je dus voortdurend aan het manoeuvreren bent.
» Lees meer over het CWO bij Partners.
Als volwassen lid krijg je les in een kielboot van het type valk of randmeer. Met maximaal 3 andere cursisten vaar je in een onzinkbare en zelfoprichtende boot. Onze enthousiaste en CWO-gecertificeerde instructeurs leiden je op tot het CWO-niveau om zelfstandig met onze boten te kunnen varen tot en met windkracht 3. Uiteraard besteden we ook ruime aandacht aan de benodigde theorie.
Let op: er wordt dit jaar geen jeugdzeilen aangeboden i.v.m. een tekort aan zeilinstructeurs.
Als je veel zeilervaring hebt of je hebt in het verleden diploma’s gehaald, kun je in plaats van een CWO-opleiding ook dispensatie krijgen. Je gaat dan een keer met één van onze examinatoren zeilen en die beoordeelt of je voldoende zeilkennis en -ervaring hebt om zelfstandig te kunnen varen.
Door de examinatoren kan in de volgende gevallen, maar altijd ná voorzeilen, dispensatie worden verleend:
• Leden met een ander diploma kunnen met verenigingsboten varen, indien zij laten zien dat zij de praktijk en de theorie van het zeilen op een juiste en veilige manier weten toe te passen;
• Ervaren zeilers zonder diploma kunnen versneld een CWO-diploma behalen. Eventueel kunnen zij het eerste jaar met een vorderingenstaat varen.
Hun vaardigheden zijn daarop afgetekend door de zeilcommissie of een beoordelingsgemachtigde (ZI-3).
Met regels en afspraken zorgen we ervoor dat we veilig en sportief kunnen sporten en met elkaar omgaan.
» Bekijk de informatie over Veiligheid.
» Lees de gehanteerde Regels.
Met afspraken en regels zorgen we voor een veilige sportomgeving. Toch kan er wel eens iets mis gaan. Bekijk de meest voorkomende ongelukken en blessures en hoe je daar op kunt, of moet acteren.
» Bekijk Eerste hulp
In de begrippenlijst vind je de begrippen die we gebruiken op De Eem, en hun verklaring.
Ben je op zoek naar een begrip en de daarbij behorende verklaring?
» Zoek in de Begrippenlijst.
Ons zeilaanbod
We geven les volgens de methodes van de Commissie Watersport Opleidingen (CWO).
Volwassen krijgen les in een kielboot (valk of randmeer). Er wordt met maximaal 3 andere cursisten gevaren op de kielboot, een onzinkbare boot. Door onze enthousiaste en CWO-gecertificeerde instructeurs word je opgeleid op CWO-niveau om zelfstandig met onze boten te kunnen varen tot en met windkracht 3. Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan de benodigde theorie.
Jeugd vanaf 12 jaar krijgt les in een Lærling en in de 2-mans zwaardboten. Dit zijn de Laser Pico’s waarvan we er twee in de club hebben. Voor de oudere jeugd is het ook mogelijk om in een RS Venture, randmeer of valk diploma’s te halen.
Let op!: er wordt dit jaar geen jeugdzeilen aangeboden i.v.m. een tekort aan zeilinstructeurs.
» Je vindt meer op Zeilinstructie.
Er wordt dit jaar geen jeugdzeilen aangeboden i.v.m. een tekort aan zeilinstructeurs.
» Kijk verder op Jeugdzeilen.
Er wordt dit jaar geen jeugdzeilen aangeboden i.v.m. een tekort aan zeilinstructeurs.
» Kijk verder op Jeugdrooster.
Wil je geen instructie volgen, maar wel lekker het water op in een zeilboot? Of… heb je CWOII behaald en wil je je verder bekwamen in het zeilen, maar niet direct zeilinstructeur worden? Dan is ploegzeilen op de Eem of het Eemmeer een goed vervolg. Je kunt je aanmelden als ploeg of individueel.
» Lees meer over de andere zeilactiviteiten op Zeilactiviteiten.
Ben je klaar met de opleiding, of wil je gewoon even lekker zeilen, dan kun je met andere leden het water op! Een mooie manier om andere mensen binnen de vereniging te leren kennen.
Je kunt je aanmelden voor de appgroep Eemzeilers. Het doel van deze WhatsAppgroep is een platform bieden voor iedereen die graag met anderen zeilt, passagiers mee kan nemen of graag in contact wil komen met andere zeilers. Zeg maar ‘ploegzeilen’ maar dan flexibel en zonder verplichtingen!
» Meer informatie over zeilen in een groep en andere zeilactiviteiten vind je op Zeilactiviteiten.
Naast de instructie en onze jaarlijks terugkerende activiteiten, zoals de theorielessen en takeldagen, hebben we ook bijzondere events. Deze zijn elk jaar anders en varieren van zeilen in Friesland tot een avondje Loosdrecht of varen in andere boten zoals catamarans of tjottertjes.
Deze activiteiten worden georganiseerd door leden voor leden, dus heb je goede ideeën of zin om een evenement te organiseren? Meld je bij de zeilcommissie.
» Meer informatie over alle zeilactiviteiten vind je op Zeilactiviteiten.
» Bekijk ook de Agenda voor de zeilactiviteiten.
» Contact met de zeilcommissie lukt via zeilcie@bwvdeeem.nl.
BWV de Eem heeft een zeilvloot van negen goed onderhouden zeilboten. Onderhoud doen we als leden zelf.
Hieronder de boten die we gebruiken bij het lesgeven en voor recreatief zeilen:
twee randmeren: Buizerd en Big Bird;
een RS Venture: Wilde Makou
een polyvalk: Slechtvalk
een Lærling: Calimero
drie Laser Pico’s: Albatros, Roze Pelikaan en Zeearend
een Vrijheid: Vogelvrij
» Zie voor alle details de Zeilvloot.
Het dagelijkse onderhoud aan de zeilboten doen onze zeilende leden zelf in samenwerking met de materiaalcommissie. Dit houdt in dat de zeilers hun boot na het zeilen schoonmaken en controleren op kleine mankementen, zoals loszittende lijntjes of harpjes. Deze kleine mankementen worden meteen verholpen. Is dat niet mogelijk, dan volgt een schademelding in het Boten Registratie Systeem (BRS). Dit systeem is toegankelijk voor leden van De Eem. Zij reserveren in dat systeem ook de boot.
In de winter vindt groot onderhoud plaats. We takelen de boten het voorjaar in en het najaar weer uit het water.
Deze takel- en onderhoudsdagen worden in de jaaragenda vermeld. Zeilende leden worden tegen die tijd opgeroepen op deze gezellige en leerzame dagen aanwezig te zijn.
CWO Zeilopleiding
• Erkende CWO-opleiding. Bij het slagen ontvang je een officieel CWO-zeildiploma;
• Met maximaal 3 andere cursisten op valk of randmeer;
• Een reeks van 10-12 wekelijke lessen;
• Op de Eem of het Eemmeer;
• Gecertificeerde instructeurs met passie voor het zeilen;
• De ideale manier om zeilen binnen de vereniging te ontdekken!
» Wil je meer weten over onze zeilopleiding? Kijk op Zeilinstructie.
» Lees meer over het CWO bij Partners.
De praktijklessen vinden plaats in de kielboten van de vereniging. Instructeurs, door de zeilcommissie aangesteld, verzorgen deze lessen. Vanaf 2010 zijn instructeurs die opleiden voor CWO-diploma’s in het bezit van het instructeursdiploma Zeilinstructeur 2 of meer, of in opleiding daarvoor.
De instructeur heeft de keuze of er op de Eem of op het Eemmeer wordt lesgegeven. De boten moeten tijdens de lessen worden afgeschreven. Tijdens de lessen kunnen de boten niet recreatief worden gebruikt.
Bij De Eem verzorgen we opleidingen voor de volgende drie CWO-zeildiploma’s:
CWO I: voor de basis van het zeilen;
CWO II: voor de stap naar zelfstandig varen tot en met windkracht 3;
CWOIII: voor de opleiding tot schipper en/of instructeur.
Meer weten over de praktijkopleiding?
» Kijk op Zeilinstructie voor alle informatie over de zeilopleiding bij De Eem
» Vind alle informatie over diploma’s en vorderingsstaten van het CWO bij Partners.
CWO I: DE BASIS VAN HET ZEILEN. De start van je zeilcarrière! Met de cursus voor het diploma Kielboot I van het CWO leer je de basis van het zeilen: het bedienen van het roer en de zeilen, inspelen op wind en weer, de verschillende koersen en zeilstanden, overstag gaan, aanleggen van de boot en natuurlijk de veiligheid van iedereen aan boord. Na het behalen van het diploma ben je ‘competent bemanningslid’ aan boord van een open kielboot.
CWO II: NAAR ZELFSTANDIG VAREN TOT EN MET WINDKRACHT 3
In de cursus voor CWO II leer je om zelfstandig te gaan varen tot en met windkracht 3 en het aansturen van je bemanning: je leert nog meer manoeuvres, bijvoorbeeld man-over-boord, opkruisen en aankomen aan hogerwal. Je traint het veilig varen met de zeilboot en je bemanning. Natuurlijk leer je ook de nodige theorie: de vaarregels op het water, knopen & steken en veiligheid in en om de boot.
Heb je het diploma Kielboot II behaald, dan kun je samen met een lid met minimaal ook Kielboot II zelfstandig een boot afschrijven en varen onder normale omstandigheden. Dat betekent bij maximale windkracht van 3 BFT, overzichtelijk vaarwater en in een boot die je kent.
CWO III: OPLEIDING TOT SCHIPPER EN/OF INSTRUCTEUR
Dit niveau bieden we alleen aan voor leden die schipper willen worden bij toertochten en/of instructeur willen worden en les gaan geven op onze vereniging.
Heb je het diploma Kielboot III behaald, dan kun je zelfstandig een boot afschrijven bij BWV de Eem.
In de wintermaanden, in januari, februari en maart geven we theorielessen die horen bij de opleidingsniveaus CWO II en CWO III.
Deze theorielessen worden op vrijdagavonden op de vereniging gegeven. Voor de theorielessen zijn een reader en presentaties van de theorielessen beschikbaar.
Zowel voor de praktijk als voor de theorie is er een uitgebreide beschrijving van de exameneisen.
» Op Zeilinstructie is hierover informatie te vinden.
Volwassenen krijgen les in een van onze open kielboten, een randmeer of een valk.
Jeugdlessen vanaf 12 jaar kunnen worden gegeven in kielboten of zwaardboten.
Let op!: Dit jaar wordt er geen jeugdinstructie gegeven in verband met een tekort aan jeugdinstructeurs.
» Bekijk onze zeilboten op Zeilvloot.
Zeilen bij De Eem
Spannend op de rivier en genieten van de weidsheid op het Eemmeer!
“Bij BWV de Eem is zeilen op de rivier de Eem én op het Eemmeer mogelijk.
De vereniging is in het bezit van een mooie vloot open boten.
Zeilen bij onze vereniging geeft je een goede opleiding in het snel en kundig overweg kunnen met je boot. Niet alleen de beperkte ruimte geeft je extra inzicht maar ook het ontwijken van de schepen die je op een zomerse dag tegemoet varen. Voorrangsregels, stroming, winddraaiingen; het maakt het zeilen op een rivier spannender en lastiger dan op een groter water. En natuurlijk word je ook nog afgeleid door de natuur om je heen. Ganzen, zwanen en andere watervogels halen je regelmatig in. En niet te vergeten, de ijsvogels, de dodaars en de aalscholvers. Het is een prachtig natuurgebied. Dit alles geldt ook voor het Eemmeer, waar je kunt genieten van de weidsheid.”

Bert Stals
LID ZEILCOMMISSIE
Kom ook zeilen!
Uitgebreide informatie over onze zeilafdeling.
Leuke zeilweetjes
Hier staan wat suggesties. Hebben jullie nog ideeën hiervoor?

Elk jaar verzorgen onze eigen instructeurs de opleiding, zowel theorie als praktijk, voor onze zeil-leden.

Onze acht zeilboten leggen vele kilometers af op de Eem en het Eemmeer.

Om alle zeilactiviteiten in goede banen te leiden hebben we een enthousiast team van zeilfanaten.

Voordat een zeilboot gebruikt kan worden, vindt er een reservering plaats op de boot.
Zeilevents
Zeiltocht in Friesland – 20 september 2025
Midzomeravondzeilen in Loosdrecht – 4 juli 2025
Zeilen op het Gooimeer – 24 mei 2025
Openingstocht zeilen en roeien – 29 maart 2025
Open dag BWV de Eem – 8 maart 2025
Zaterdag Waterdag – 10 augustus 2024
Midzomeravond Zeilen – 28 juni 2024
Proef het zeilen, avond 3 – 22 en/of 24 mei 2024
3e Pinkstertocht – 19 mei en 20 mei 2024
Proef het zeilen, avond 2 – 8 en/of 10 mei 2024
Proef het zeilen, avond 1 – 26 april 2024
Openingstocht – 7 april 2024
Open dag BWV de Eem – 23 maart 2024
Sluitingstocht Zeilen (en roeien) 2023 – 7 oktober 2023
Eembeker – 17 september 2023
Zeiltocht Friesland – 9 september 2023
Midzomeravond zeilen Loosdrecht – 23 juni 2023
Proef het zeilen (dag 3/3) – 14 juni 2023
2e Pinkstertocht – 28 mei en 29 mei 2023
Proef het zeilen (dag 2/3) – 22 mei 2023
Proef het zeilen (dag 1/3) – 9 mei 2023
Openingstocht Zeilen (en Roeien) – 15 april 2023
Start instructie volwassenen – half april 2023
Eembeker – 18 september 2022
Zeiltocht in Loosdrecht – 1 juli 2022
Pinksterrace – 5 en 6 juni 2022
Zeiltocht in Friesland – 21 mei 2022
Start instructie voor volwassenen – 2 april 2022
Start instructie voor jeugd – 26 maart 2022
Clubkampioenschappen – 19 september 2021
Zeiltocht voor de jeugd – 10 juli 2021
Midzomeravond Zeilen Loosdrechtse plassen – 25 juni 2021
Overige zaken
Start van opleiding tot schipper of zeilinstructeur – 1 april 2025
Start Zeilinstructie Volwassenen – 1 april 2025
Takeldag en optuigen – 22 maart 2025
CWO-examens bij De Eem – 21 maart 2025
Zeilcommissievergadering – 17 december 2024
Vergadering zeilinstructie – 29 november 2024
Takeldag en aftuigen zeilboten – 2 november 2024
Jeugdzeilen op zaterdag – 6 april t/m 6 juli 2024
Instructeursdag Training – 23 maart 2024
Instructiedag Opleiding – 16 maart 2024
Takeldag en optuigen – 9 maart 2024
Theorielessen in de winter – jan t/m mrt 2024
Takeldag en aftuigen zeilboten – 4 november 2023
Afscheid van Jaap Akkermans van Zeilcommissie – 10 juni 2023
Takeldag en optuigen zeilboten – 18 maart 2023
Theorieles in de winter – jan t/m mrt 2023
Zeilcommissie-overleg – 7 december 2022
Takeldag en CWO-uitreiking- 5 november 2022
Takeldag en boten optuigen- 26 maart 2022
Voorbereiding takeldag – 25 maart 2022
Anti-foulingdagen – 12 en 19 maart 2022
Theorieles in de winter – jan t/m mrt 2022
Takeldag – 30 oktober 2021
Takeldag – 27 maart 2021
Onderhoudsdag – 20 maart 2021
Theorie-examen – 19 maart 2021
Theorieles in de winter – jan t/m mrt 2021