Zeilbeleid
WIND IN DE ZEILEN
BELEIDSPLAN ZEILCOMMISSIE – BWV DE EEM 2025-2030
Binnen de zeilcommissie wordt sinds vier jaar gewerkt in een kwadrantenmodel, te weten: Governance, Zeilacademie, Onderhoud en PR & communicatie. Binnen de kwadranten bestaat een zekere mate van autonomie, uitwisseling vindt plaats in de drie á vier vergaderingen per jaar en tijdens (voorbereiding van) evenementen als de open dag, start van de instructie, takeldagen, zeiltochten ed.
Governance
Sinds de bestuurshervorming van 2022 is de zeilcommissaris – nu zeilcoördinator – geen onderdeel meer van het bestuur. Dat neemt niet weg dat de afgelopen jaren voor de zeilers belangrijke maatregelen zijn getroffen, zoals het herstel van de botenlift, de zeilsteiger en de plaatsing van vingersteigers. Tevens is een coachboot voor de begeleiding van het jeugdzeilen aangeschaft. Daarnaast is een vaste verdeelsleutel tussen roeien en zeilen voor investeringen gerealiseerd. Dit biedt houvast en duidelijkheid voor investeringsplannen binnen het zeilen en past bij het besturen op afstand, zoals in de nieuwe bestuursstructuur is gerealiseerd.
Doelstelling
Governance stelt zich tot doel de bestuurlijke borging van het zeilen in de vereniging te verbeteren, door:
1. Permanente aandacht van het bestuur voor de positie van het zeilen.
• Uitnodigen van een bestuurslid sport, bestuurslid vereniging of secretaris bij zeilcommissievergaderingen.
• Afstemming tussen bestuur en zeilcommissie over relevante zaken voor het zeilen, zoals financiële begroting, afname van enquêtes etc.
• Het strak doorvoeren van een gemeenschappelijke jaaragenda, klaar in november, waardoor clashes met roei-evenementen en andere verrassingen worden voorkomen.
• Uitnodigen van zeilers bij de algemene vergaderingen (AV) door interessante punten voor zeilers van tevoren onder de aandacht te brengen bij de zeilende leden.
2. Helderheid over financiën.
• Investeringsplan opstellen voor wat betreft zeilboten en motoren op basis van de verdeelsleutel.
• Onderhoudsplan opstellen m.b.t. kostbaar onderhoud van motoren, zeilen, tuigage ed.
• Kleinschalig onderhoud van zeilboten kan zonder toestemming vooraf worden gedaan.
• Verantwoording en declaratie van diverse uitgaven werkt via kostenplaatsen.
• Communicatie met bestuur over investeringsplan.
• Structureel overleg met de vlootvoogd (minimaal 1x/jaar).
Zeilacademie
Het kwadrant Zeilacademie verzorgt de zeilactiviteiten van BWV de Eem. Ons zeilwater is de Eem en het Eemmeer met als uitvalshaven het Raboes. Zeilen op de rivier de Eem is een uitdaging, als je op de Eem kan zeilen dan kun je dat op elk binnenwater. De kernvloot bestaat uit vijf kielboten: een polyvalk, RS Venture, twee randmeren en een Learling als instructieboot voor de jeugd. Verder bestaat de vloot uit zwaardboten: drie Laser Pico’s en een instructieboot: een Whaly.
Naast zeilinstructie worden zeiltochten georganiseerd en kan men zelfstandig zeilen. Toerzeilen vond plaats op andere locaties en/of met andere boten, bijvoorbeeld tjotters of catamarans. Hiervoor worden ook roeiers en introducés ook uitgenodigd.
Voor het zelfstandig mogen zeilen met één van onze boten is een CWO-bevoegdheid of Dispensatie nodig. Voor leden die al kunnen zeilen, is een keer zeilen met één van de instructeurs voldoende om dispensatie te krijgen. Bij afschrijven van boten zijn CWO-bevoegdheden en dispensaties gelijkwaardig. Dispensaties hebben een niveau 2 of 3 voor kielboot of zwaardboot.
Men mag zelfstandig varen op de Eem met zeilboten van BWV de Eem wanneer aan een van de volgende regels wordt voldaan: toestemming van de instructeur, minimaal twee mensen met CWO-2/D2, kapitein met CWO-3 en een bemanningslid. Voor de Laerling en varen op het Eemmeer gelden aangepaste regels.
De zeilacademie heeft de afgelopen jaren leden opgeleid tot CWO I, CWO II en CWO III voor kielboot en zwaardboot en instructeurs op niveau I-2 en I-3 voor kielboot. De zeilinstructie volgt de landelijke CWO-methode, het CWO-diploma is in heel Nederland erkend. De stichting CWO controleert de kwaliteit van de opleiding, we werken met het digitale watersportdiploma van het CWO. In de maanden januari t/m maart worden theorieavonden georganiseerd. Deze avonden worden (ook door roeiers) goed bezocht en leiden tot succesvolle afronding van het theoriegedeelte voor CWO II of CWO III.
Het vinden van voldoende CWO-gecertificeerde instructeurs om de opleiding voor zowel de jeugd als de volwassenen te organiseren, is ieder jaar een uitdaging. Helaas gaan veel tot CWO III-opgeleide leden niet door als instructeur. Daarom is besloten volwassen leden op te leiden tot maximaal CWO II, tenzij leden bereid zijn instructeur te worden of een ploeg te gaan schipperen. Voor het jeugdzeilen zijn nieuwe leden en instructeurs nodig als dit gecontinueerd zou worden, omdat zowel de huidige jeugdinstructeurs opstappen als de huidige jeugd stopt i.v.m. leeftijd.
Doelstelling
Het kwadrant Zeilacademie stelt zich tot doel meer leden het plezier van zeilen laten ervaren, zowel binnen als buiten de CWO-gecertificeerde zeilinstructie, door:
1. Potentieel in de vereniging benutten
• Zeilende leden in de vereniging betrekken bij het zeilen, ook of juist leden die geen CWO-certificering hebben, door hen in te zetten als schipper bij ploegzeilen/toertochten, bij expertmodules en bv. theorielessen.
• Enthousiaste leden/zeilers betrekken als flexibele schil: organiseren van activiteiten, door hen bijvoorbeeld in te zetten bij het organiseren van toertocht of jeugdzeilen.
2. Aanbod dat beter aansluit bij de wensen van zeilende leden
Door organisatie van meer mogelijkheden tot zeilen buiten het CWO-systeem en tot het doorgaan met zeilen na instructie.
• Georganiseerd ploegzeilen op Eem en/of Eemmeer als vervolg op kielboot CWO I en/of II of als recreatie met per boot junior en seniorzeilers. Inschrijving via informatie/inschrijfavond en/of via activiteiten website.
• Organisatie van toertochten, minimaal drie per jaar zo mogelijk vier, tradities behouden/opbouwen, in samenwerking met de toercommissie. Hieronder vallen de Openingstocht, Midzomeravondzeilen Loosdrecht, Frieslandtocht + iets bijzonders zoals een ander gebied/ andere schepen/ andere zeildiscipline etc.
3. Het zeilen toegankelijker maken, door expertmodules, handleidingen en filmpjes
• Aanbieden van Expertmodules, zoals Buitenboordmotor (evt. volgens CWO), RS Venture zeilen, Tourplanning, Trapeze, Spinaker, Wedstrijdzeilen.
• Plaatsen van handleidingen/filmpjes op de website, zoals voor Buitenboordmotor, Raboes, zeilen met de RS Venture/ Picozeilen, Optuigen/Nachtklaar maken, Hijsen/strijken, Reven etc.
4. Zeilacademie voortzetten
Zeilinstructie leden
• Aanbieden van zeilinstructie voor volwassenen met als doel leden op weg te helpen met het zeilen. De zeilacademie leidt in het zeilseizoen leden op tot CWO kielboot I en kielboot II.
• Aanbieden Jeugdzeilen in dien er genoeg jeugdleden en jeugdinstructeurs zijn. Jeugdleden kunnen afhankelijk van instructeurs opgeleid worden voor zwaard- en/of kielboot tot CWO I, II en III.
• Aanbieden van theorielessen in het winterseizoen. Streven is leden een mapje met lesstof aan te bieden, te gaan werken met leerdoelen per les, interactieve lessen aan te bieden en gedeeld lesmateriaal te maken.
Opleiding zeilinstructeurs/schippers
• Opleiden zeilinstructeurs tot CWO kielboot III en zeilinstructeur I-2, of bij bevoegdheid van CWO IV tot I-3.
• Opleiden schippers ploegzeilen tot CWO kielboot III
• evt. Opleiding tot kielboot CWO IV / I-3 aanbieden in samenwerking met externe opleiding.
Lesmateriaal
• Veilige zeilboten – Regelmatig onderhoud/Zeilboot-APK instellen
• Veilig, compleet oefenlesmateriaal voor handen
• Standaardlessen uitschrijven
Onderhoud
In de afgelopen beleidsplanperiode is het structureel onderhoud van de zeilvloot met name met het oog op de veiligheid aangepakt. Voor deze periode wordt dit beleid voortgezet, zodat veilige en betrouwbare boten ter beschikking van onze leden blijven bestaan. Het is de wens van de zeilcommissie om een tweede valk aan te schaffen. Nu is de Torenvalk op populaire tijdstippen vaak niet beschikbaar vanwege lessen en tevens maakt de aanwezigheid van slechts één boot van dit (populaire) type het lesgeven kwetsbaar wegens uitval.
Een lastig punt blijft de verhouding met het onderhoud van de roeiboten. Hoewel de samenwerking in de praktijk uitstekend is, is van enige vorm van integratie geen sprake. Zeilers onderhouden de zeilboten en de materiaalcommissie onderhoudt de roeiboten. Zeilers worden bij het onderhoud wel gehinderd door een gebrek aan tijd, omdat de zeilende leden in het algemeen nog werkzaam zijn.
Doelstelling
Het kwadrant Onderhoud stelt zich een veilige, complete en goed onderhouden vloot ten doel, in samenwerking met de materiaalcommissie, door:
1. Lopend onderhoud
Bijhouden lopend onderhoud.
• Boten-APK en onderhoudslijsten bij takelen
• Sneller oppakken schades
2. Periodiek onderhoud
Uitvoeren onderhoudsplan:
• Periodiek onderhoud BB-motoren (1*/3jr) bijv. bij jachthaven Kroese
• Periodiek vervangen harpen (5 jr)
• Periodiek vervangen zeilen (7-8 jr)
• Periodiek vervangen verstaging (10 jr)
3. Samenwerking materiaalcommisie
Inzetten van leden die zich willen inzetten voor onderhoud:
• Bezinning op streven samengaan onderhoud met de materiaalcommissie
• Actief werven binnen de vereniging voor onderhoud (via kwadrant PR & communicatie).
PR en Communicatie
De zeilafdeling groeit gestaag, echter door de schaal van activiteiten blijft er een reëel risico aanwezig dat de groei kan stagneren bij gebrek aan vrijwilligers, met name zeilinstructeurs. Het kwadrant PR & communicatie richt zich tot mogelijke leden en belangstellenden buiten de vereniging (PR) en tot de leden binnen de vereniging (communicatie) in samenwerking met bestuur en communicatiecommissie.
Doelstelling
Het kwadrant PR en communicatie stelt zich ten doel het vergroten van de naamsbekendheid van BWV de Eem in Baarn en omgeving en een toename van het aantal actieve zeilende leden met 10 per jaar en een toename van het aantal zeilers in opleiding tot instructeur met 2 per jaar te bewerkstelligen, door:
1. Het opzetten van een wervingscampagne
• Verbeteren van de website. De huidige website bevat veel tekst en richt zich zowel op huidige als nieuwe leden. Het is belangrijk dat potentiële leden en geïnteresseerden snel vinden wat ze zoeken. Acties zijn het aanpassen van webteksten op het nieuwe beleid en een landingspagina voor roeien en zeilen waarin de bezoeker in een oogopslag antwoord vindt op vragen.
• Communicatie over voordelen van lidmaatschap met betrekking tot zeilen, zoals CWO-Gecertificeerde Zeilinstructie, Specifieke zeiluitjes (saamhorigheid), Interne opleiding tot zeilinstructeur, ontwikkelen van technische vaardigheden bij het onderhoud van de vloot.
• Promotie op lokale evenementen & beurzen. Acties zijn het in kaart brengen van evenementen/beurzen, sportkeuzeinformatie van de gemeente, scholen en andere evenementen waar wij als verenging onze vereniging kunnen promoten.
• Ontwikkelen van promotionele materialen, zoals een nieuwe folder die in kleur en stijl aansluit bij de website in samenwerking met het roeien die op de open dag gebruikt worden. Gemeenschappelijke posters, roll up banners, banners, kleding etc.
• Aandacht in de pers genereren, bv. door het uitnodigen van pers voor een interview op de open dag. Andere ideeën hiervoor zijn het organiseren van gezamenlijke activiteiten voor een goed doel, roei-zeil-roei evenement van Vecht naar de Eem, teambuilding zeilen aanbieden aan bedrijven Baarn/Soest (met een donatie aan de vereniging en vrijwilligersvergoeding), zeiltocht aanbieden aan schoolklassen etc.
• Sponsormogelijkheden inventariseren
2. Effectief inzetten communicatiemiddelen binnen de vereniging
• Reguliere nieuwsberichten over activiteiten in ActuEem, op posters en op website.
• Inzetten van persoonlijk gerichte mails aan zeilende leden Z en R/Z. Hierin worden leden geënthousiasmeerd zich aan te melden voor activiteiten of opgeroepen tot het aanmelden voor de opleiding tot zeilinstructeur met de mogelijkheid van DUO-jobs.
• Mondeling uitnodigen van leden met minimaal zeilniveau III voor de opleiding van zeilinstructeur. Ook oud zeil-instructeurs worden verleid zich op bekende vrijwilligerstaken in te zetten.
• Sociale media inzetten, zoals leden laten posten op Facebook, jeugdleden laten posten op bv. Snapchat en Instagram.
• Appgroep maken waarin alleen berichten kunnen worden gestuurd door beheerder.
3. Duidelijke taakomschrijvingen en omschrijvingen vacatures
• Continueren van de inzet van hulptroepen, zoals bij takeldagen.
• Heldere communicatie over taken en werving van leden voor de organisatie van bijvoorbeeld toertochten en inzet bij technisch onderhoud van de vloot.
• Opknippen van taken: kleine of tijdelijke klussen en projecten aanbieden.
• Zichtbaar maken voor alle leden welke taken er zijn en wie de aanspreekpunten zijn.
• Zichtbaar maken van potentieel, door achtergrond, interesse en talenten van bestaande leden te inventariseren.
4. Organisatie van feedback en evaluatie
• Bevragen van zeilende leden op relevante punten door bv. enquête of SWOT-analyse om de promotie- of wervingsstrategie te verbeteren.