Vanaf jong tot op (zeer) hoge leeftijd!
Bij De Eem kun je leren roeien vanaf beginnersniveau, maar je kunt ook instromen met de ervaring die je al hebt.
Roeien bij De Eem
Roeien kan vanaf 12 jaar tot ver in je pensioenperiode.
De keuze is reuze uit onze boten, van 1 persoon tot 9 personen en van stabiel en veilig tot en met rank en snel.
Je leert wat je kunt en niet wat je moet.”
Marien Mortier, Wedstrijdsecretaris BWV de Eem
Roeien is in Nederland voornamelijk bekend als studentensport, hoewel de meeste verenigingen algemene verenigingen zijn, of zoals we vroeger zeiden: burgerverenigingen. Er zijn anno 2016 121 roeiverenigingen, waaronder 23 studentenroeiverenigingen, aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Roei Bond (KNRB, opgericht in 1917). Er komen regelmatig nieuwe verenigingen bij.
BWV de Eem, opgericht in 1923, is één van die 121 verenigingen en kent jeugd-, wedstrijd- en recreatieve roeiers en ploegen. Ook de ‘recreatieve’ ploegen kunnen soms behoorlijk ambitieus zijn. Zij doen regelmatig aan allerlei wedstrijden mee. Daarnaast is er bij De Eem een grote groep leden die graag toerroeit. Toerroeien kan een heel sportieve uitdaging zijn. Er zijn bij De Eem meerdere ploegen die vooral genieten van de verschillende jaargetijden op de Eem. Behalve dat je bij BWV de Eem kunt roeien, kent de vereniging ook een actieve zeilafdeling.
Roeien is na hardlopen waarschijnlijk de oudste sport ter wereld. Het is een zeer gezonde sport. Mensen die er niet bekend mee zijn -en dat zijn er best veel- zullen vaak naar hun biceps wijzen als je vermeldt dat je de roeisport beoefent, terwijl de roeibeweging in werkelijkheid bestaat uit een zeer evenwichtige belasting van een groot aantal spieren.
Bij het roeien is de techniek bijna altijd belangrijker dan pure kracht. Je kunt niet zomaar in een bootje wegvaren, want dat leidt alleen tot natte kleren en een zwemoefening.
Roeien is uitstekend geschikt om je conditie te verbeteren of op peil te houden. Na je beginners-opleiding kun je onbeperkt zelfstandig roeien bij De Eem. Je roeit één of meerdere keren per week. Dat kan dan individueel, in een éénpersoonsboot maar ook in ploegboten, waarbij je kunt roeien in vaste ploegen maar ook in ploegen met een wisselende samenstellingen.
Bij De Eem kun je leren roeien vanaf beginnersniveau, maar je kunt ook instromen met de ervaring die je al hebt.
Als beginnend roeier krijg je gedurende langere tijd instructie van één van onze leden, die dat geheel vrijwillig in de vrije tijd doet. In nauw overleg met je instructeur maak je afspraken over je opleiding in het roeien.
Als ervaren roeier, bij ons ook wel zij-instromer genoemd, kun je op je eigen niveau starten met de instructie. Veelal vragen we je “voor te roeien” om te kijken welke roeivaardigheden je hebt en voor welke roeibevoegdheden bij De Eem je in aanmerking komt. Ook helpen we je te zoeken naar een geschikte ploeg en passende instructie, indien gewenst.
De vereniging beschikt over een zeer breed palet aan roeiboten. Met het grootste deel roeiboten in onze vloot van ca 100 boten, is er voor eenieder wel een geschikte boot te vinden. Wil je alleen roeien? Dat kan in een skiff, Liteboat of C1. Wil je wedstrijdroeien, dan staan er wedstrijdskiffs voor jou ter beschikking. Roeien met een team? Dan kun je gaan voor een boord- of scull-8 of gezellig en recreatief roeien in een wherry, en alles wat daar tussen zit. In principe varen we het hele jaar door. Is het toch te slecht weer om te varen, dan kun je je binnen uitleven op een ergometer of spinapparaat.
» Zie verder op Vloot de uitgebreide informatie over de gehele vloot.
Afhankelijk van je gevoel voor water en leeftijd, kun je starten in een C4x+, C1, Liteboat of skiff. Jeugdleden starten hun roeicarrière in een skiff die helemaal aansluit bij je lengte en gewicht.
Volwassenen starten eerst in een C4x+ en stappen daarna vaak in een C1 of Liteboat. De C1’s en Liteboats zijn zeer stabiele oefenboten die voor elke beginnende roeier geschikt zijn.
» Lees alles over de Roei-opleiding.
Roeien is een technische sport. Hoewel je als beginner al heel snel je eerste slagen kunt maken, is een goede opleiding en begeleiding van belang om goed te leren roeien. Wil je al wat theorie over het roeien bestuderen?
Meer over de roeitechniek lees je in twee brochures die op de besloten site MIJN BWV staan.
MIJN BWV is alleen toegankelijk voor leden van De Eem. Klik op een brochure hieronder, log in op MIJN BWV en download de brochure.
- Brochure: Roeitechniek (alleen voor leden);
- Brochure: Roeitechniek voor stuurlieden en gevorderde roeiers (alleen voor leden).
Roeien is goed voor je conditie, kracht en uithoudingsvermogen. Je kunt zowel individueel als in teamverband roeien en meedoen aan echte roeiwedstrijden. Maar bijvoorbeeld ook binnen aan de BEK, de Baarnse Ergometer Kampioenschappen.
Roeien kan het hele jaar door. Dus in principe gaat het altijd door, behalve als het vanwege slecht weer echt niet meer gaat. Mogen we buiten niet meer sporten, dan blijven we sportief bezig en gaan we bijvoorbeeld binnen ergometeren! Dit roeiapparaat heb je vast wel eens gezien in de sportschool.
» Kijk maar eens op Jeugd wat De Eem je allemaal te bieden heeft. Hopelijk zien we je snel!
» Of kijk op Jeugdroeien voor alle info over roeien.
» Lees meer over de Baarnse Ergometer Kampioenschappen.
Kom gezellig inlooproeien!
Op zaterdagochtend, van 10:45 tot 11:45 uur, kun je spontaan komen roeien.
Met wie je in de boot komt, in welke boot je komt … allemaal verrassingen.
Roei eens in een boot waarvoor je niet bevoegd bent, roei eens met ‘nieuwe’ mensen.
Heb je nog geen ploeg? Misschien vind je hier nieuwe roeimaatjes. Heb je wel een ploeg maar zoek je nieuwe leden? Wie weet vind je ze hier.
Vind je ze niet tijdens het roeien, dan misschien na afloop op het terras of in de Recover.
Het inlooproeien staat open voor iedereen die met anderen wil roeien. Iedereen kan meevaren als je minstens niveau PS2 en ST1 hebt behaald. Een kans om nieuwe mensen te leren kennen, misschien een ploeg te vormen, en eens in een ander boottype te roeien.
Na een uur roeien is het gezellig napraten in de Recover of op het terras bij een kopje koffie, of iets anders.
» Aanmelden doe je op instructie@bwvdeeem.nl. Laat dan je 06-nummer en naam achter en je wordt aan de app-groep toegevoegd en via dat kanaal geïnformeerd.
» Met vragen kun je terecht op instructie@bwvdeeem.nl.
Ons roei-aanbod
» Bekijk de mogelijkheden van het Gastroeien.
Je kunt de roeisport op veel verschillende manieren beoefenen. Een groot deel van de leden roeit recreatief, of is daarvoor in opleiding. Een kleiner deel beoefent een vorm van wedstrijdroeien.
» Informeer bij onze wedstrijdsecretaris naar alle mogelijkheden.
» Kijk alvast op Wedstrijdroeien voor het aanbod.
Een groot deel van onze leden roeit recreatief, of is daarvoor in opleiding. Een kleiner deel beoefent een vorm van wedstrijdroeien.
Hoewel je al roeiend nooit uitgekeken raakt op de altijd weer verrassende en schitterende rivier de Eem, kun je je blik ook eens werpen op ander roeiwater. Overal in Nederland zijn mooie wateren waar je kunt roeien. Vaak kun je gebruik maken van de boten van de roeiverenigingen aldaar, en anders neem je zelf de boten mee.
» Op Toerroeien vind je meer informatie over deze vorm van recreatief roeien.
Wist je dat je op verschillende verenigingen gratis een wherry mag lenen om een toertocht te maken?
Dit kun je bijvoorbeeld bij de meeste verenigingen in Natroviweemus-verband:
- BWV de Eem;
- Hemus in Amersfoort;
- Tromp in Hilversum;
- Naarden;
- Viking in Utrecht.
Zoek contact via de site en vraag naar de mogelijkheden.
» Kijk voor meer informatie op Toerroeien bij De Eem.
Roeien is een sport die voor veel mensen met een handicap ook te beoefenen is. Bij De Eem bestaat de mogelijkheid om met bepaalde handicaps aan het roeien deel te nemen. Graag zoeken we mee naar oplossingen. Als dat niet voldoende blijkt, hebben we bij collega-verenigingen nog meer mogelijkheden voor aangepast roeien.
Zo is aangepast roeien heel goed mogelijk bij de Hilversumse vereniging Cornelis Tromp. Zij beschikt over speciale voorzieningen zoals aangepast materiaal en speciaal opgeleide instructeurs. Daarnaast heeft de vereniging Hemus in Amersfoort de beschikking over een catamaranskiff en PR2-dubbeltwee, die door onze leden ook gebruikt mogen worden. Wil je meer informatie over aangepast roeien, stuur een bericht naar de Commissaris sport, of benader vereniging Tromp of Hemus en vraag naar de mogelijkheden.
» Zoek contact met de Commissaris sport.
» Kijk bij Cornelis Tromp wat zij aanbieden op het gebied van Aangepast roeien bij Tromp.
» Informeer bij de Commissaris materiaal van Hemus naar de beschikbaarheid van de catamaranskiff of de PR2-dubbeltwee.
De Roei-academie bestaat uit:
1. Instructeurscommunity – een groep instructeurs die zich inzet voor instructie aan nieuwe en ervaren leden. Een ander doel is het opleiden van nieuwe instructeurs en het op peil houden van het niveau van kennis en kunde van de instructeurs.
2. Instructiecommissie – organiseert de instructie aan nieuwe en ervaren leden. Nieuwe leden krijgen in het 2e kwartaal 2x per week instructie en in het 3e kwartaal stuurinstructie. Ervaren leden kunnen gebruik maken van het instructie-aanbod dat 3x per jaar verschijnt.
3. Examencommissie – organiseert in het 2e en 3e kwartaal maandelijks een examenmiddag. Stuurexamens worden afgenomen wanneer er voldoende kandidaten zijn. Deze commissie zorgt dat de exameneisen regelmatig worden bekeken en, indien nodig, worden bijgesteld.
De roei-opleiding bij De Eem maken we zoveel mogelijk op maat. We kijken naar je leeftijd, ervaring en ambitie. Als beginnend volwassen roeier krijg je eerst de beginners-instructie. Daarna kun je zelf al keuzes maken waar je behoefte ligt op roeigebied. Heb je al ervaring met roeien, dan kijken we, indien gewenst, welk opleidingstraject het beste bij je past.
Als jeugd- en junior lid krijg je instructie zoveel mogelijk toegepast op jouw behoefte. Wedstrijdroeien behoort onder andere tot de mogelijkheden.
» Lees alles over onze Roei-opleiding.
» Kijk maar eens op Jeugd wat De Eem je allemaal te bieden heeft om het roeien te leren.
Met jouw behaalde roeivaardigheidsniveaus geven we aan in welk boottype je mag roeien. Elk roeiboottype kent eigen niveaus en daarmee eigen bevoegdheden. Een C1 of Liteboat 1x is een éénpersoonsboot waarin je leert roeien. Je kunt in die boten twee roeivaardigheidsniveaus halen: SS1 (in Liteboat) en SS2 (in C1). Met de door jou behaalde roeivaardigheidsniveaus weet je voor welke boten je bevoegd bent en waar in je mag en kunt roeien. Hierdoor voorkom je dat je in een boot belandt die je nog niet beheerst en waarin je niet veilig kunt roeien.
Hetzelfde geldt voor stuurvaardigheidsniveaus. Hoe hoger het behaalde niveau is, hoe moeilijker de boten die je mag sturen. Bijvoorbeeld met stuurvaardigheidsniveau ST1 mag je een C-boot sturen op de Eem. Met ST4 mag je overal een 8x+ sturen, en met voldoende boordervaring ook een 8+.
» Bekijk alle Roei- en Stuurvaardigheden.
Om een roeiboot te kunnen sturen heb je commando’s nodig. Je wilt je bemanning duidelijk maken wat je van hen verwacht en je bemanning moet je kunnen begrijpen. Daarvoor gebruiken we stuurcommando’s. Zowel de stuurvrouw of -man als de roeiers moeten deze commando’s kennen. Vooral het veel in de praktijk toepassen van de stuurcommando’s zorgt ervoor dat je ze gaat beheersen.
» De commando’s van de basishandelingen tref je aan op Stuurcommando’s.
» Bekijk ook Sturen van een roeiboot.
Het sturen van een roeiboot is een vak apart
Een stuurman of stuurvrouw, vaak stuur genoemd, kan voor een ploeg veel meer zijn dan de bediener van het roer. Hij of zij heeft veel verschillende taken, afhankelijk van de ploeg die men stuurt en op welk niveau men stuurt.
Naast het leren van de juiste commando’s, moet de stuur leren deze op de juiste manier en met de juiste timing aan te geven. Het op de juiste manier gebruiken van de stem is heel moeilijk, maar bijzonder effectief om de ploeg beter te laten roeien. Een stuur moet bijvoorbeeld niet de hele training zitten schreeuwen. De intonatie, het ritme en het afwisselend hard of zacht praten zijn met name bij het sturen van wedstrijden heel belangrijk.
Om een roeiboot te kunnen sturen heb je commando’s nodig. Je wilt je bemanning duidelijk maken wat je van hen verwacht en je bemanning moet je kunnen begrijpen. Daarvoor gebruiken we stuurcommando’s.
» De commando’s van de basishandelingen tref je aan op Stuurcommando’s.
» Bekijk ook meer informatie over het Sturen van een roeiboot.
Meer roei-info
Voordat je als lid van De Eem een boot kunt gebruiken, reserveer je zelf of een ploegmaat de boot. Dit reserveren, ook wel afschrijven genoemd, gebeurt vóór vertrek. In iedere situatie dus zowel voor instructie en wedstrijden als voor recreatief roeien. Het reserveren doen we in het Boten Reserverings Systeem (BRS) dat bereikbaar is via onze website, in de hal van de vereniging en via de app ‘Cappie’.
» Reserveer een boot via MIJN BWV. (alleen voor leden. opent in een nieuw tabblad)
» Bekijk de informatie over Veiligheid.
» Lees de gehanteerde Regels.
» Bekijk Eerste hulp
De vereniging beschikt over een zeer breed palet aan roeiboten. Voor iedereen is wel een geschikte boot te vinden. Wil je alleen roeien? Dat kan in een skiff, Liteboat of C1. Wil je wedstrijdroeien, dan staan er wedstrijdskiffs voor jou ter beschikking. Roeien met een team? Dan kun je gaan voor een boord- of scull-8 of gezellig en recreatief roeien in een wherry, en alles wat daar tussen zit. In principe varen we het hele jaar door. Is het toch te slecht weer om te varen, dan kun je je binnen uitleven op een ergometer of spinapparaat.
» Zie verder op Vloot de uitgebreide informatie over de gehele vloot.
In de roeisport bestaan veel verschillende boottypen. Er is variatie in het aantal roeiers per boot, wel of geen stuurman, één of twee riemen per roeier en brede of smalle boten.
Grofweg kan er een onderverdeling worden gemaakt in wedstrijdmateriaal en instructie- of recreatiemateriaal.
- Wedstrijdboten zijn smalle, lichte boten die gebouwd zijn om er zo snel mogelijk mee te kunnen varen. De boten en de riemen zijn licht en stijf en moeten aan internationale eisen voldoen. Deze boten zijn bovendien instabiel en kwetsbaar en daarom niet erg geschikt voor beginnende roeiers.
- Alle overige boten vallen onder het instructie- en recreatiemateriaal. In deze categorie is een grote variatie in bouw en gebruik.
De Eem heeft de beschikking over enkele wherry’s, een heel assortiment C-boten en Liteboats, en allerlei soorten glad-materiaal.
» Op Roeimateriaal gaan we dieper in op het materiaal dat we bij De Eem hebben en hoe we dat gebruiken.
Om onze roeiboten tiptop in orde te houden, zodat het gebruik ervan plezierig blijft, maken we gebruik van het roeiboten-adoptieplan. Elk roeilid kan adoptieouder zijn en zich ontfermen over een roeiboot.
» Lees het Roeiboten-adoptieplan en bekijk wat er van je verwacht wordt als roeiend lid bij BWV de Eem.
» Lees alles over Prive-items op de vereniging.
Roeien wordt nog comfortabeler en mooier in onze eigen BWV de Eem-clubkleding!
De clubkleding wordt gedragen bij wedstrijden. Bij het deelnemen aan examens is het niet meer verplicht maar we stellen het wel zeer op prijs.
» Kijk op Clubkleding welke kleding beschikbaar is en hoe je kleding kunt bestellen.
Als je start met roeien ga je in een stabiele en veilige boot je eerste halen maken. Na verloop van tijd heb je dat onder de knie en kun je een stapje verder in je roeicarrière. Of je een stap verder kan, gaat in overleg met je instructeur. Hij of zij meldt je aan voor het examen. Je kunt dan laten zien wat je geleerd hebt. Overigens werken we in het begin van je ontwikkeling niet altijd met examens. We maken ook gebruik van afteken- of vorderingskaarten waarin je onderdelen kan laten aftekenen die je beheerst.
Naast roei-examens zijn er ook stuurexamens. Hiermee toon je aan een boot met bemanning in alle omstandigheden te kunnen sturen.
Aanvullend daarop is er een theorie-examen dat we je zo vroeg mogelijk willen laten halen. In elk geval vóór het eerste stuurexamen (ST1).
» Lees alles over Roei-examens.
Een examen vraagt de instructeur voor je aan. Wil je theorie-examen afleggen, dan vraag je dat zelf aan.
» Ga voor het aanvragen van een examen naar Examenaanvraag.
Met je instructeur maak je een plan voor je roei-opleiding. Hiervoor zul je soms een examen of andere proef moeten afleggen.
Ben je klaar voor een examen? Je instructeur vraagt dan het roei- of stuurexamen voor je aan bij de roei-examencommissie.
Wil je het theorie-examen roeien gaan afleggen, dan kun je dat zelf aanvragen.
» Ga voor het aanvragen van een examen naar Examenaanvraag.
In de begrippenlijst vind je de begrippen die we gebruiken op De Eem, en hun verklaring.
Ben je op zoek naar een begrip en de daarbij behorende verklaring?
» Zoek in de Begrippenlijst.
Roeien is geweldig!
“Je leert wat je kunt en niet wat je moet.”
“Iedereen die kan zwemmen of lopen kan ook roeien, 12 maanden per jaar mits het water vloeibaar is en het zicht minimaal ca. 100 m.
Roeien kan vanaf 12 jaar tot ver in je pensioenperiode.
De keuze is reuze uit onze boten, van 1 persoon tot 9 personen en van stabiel en veilig tot en met rank en snel.
Je leert wat je kunt en niet wat je moet.”
Maarten van der Vlerk
WEDSTRIJDSECRETARIS
Roeien is fantastisch!
We hebben veel te bieden op roeigebied.
Roei-activiteiten
Welke roei-activiteiten met Eemleden zijn er geweest en welke nog in het verschiet?
Bekijk de Agenda voor meer activiteiten.
Geniet (nog eens) van de activiteit op Evenementverslagen.
Roei-events in Baarn
Sluitingstocht LICHTJESTOCHT – 18 oktober 2025
Openingstocht roeien en zeilen – 29 maart 2025
Open dag BWV de Eem – 8 maart 2025
Sluitings-Lichtjestocht 2024 –19 oktober 2024
Roeiexamens jeugd, met Pannenkoeken – 25 september 2024
Roeiexamens jeugd – 18 september 2024
Clubkampioenschappen 2024 – 15 september 2024
Reddingsfestijn 2024 – 14 september 2024
Zaterdag Waterdag – 10 augustus 2024
Early Bird Single-Clinic 2024 – 15 tot en met 20 mei 2024
Start Roei-instructie – 9 april 2024
Openingstocht Roeien (en zeilen) 2024 – 7 april 2024
Open Dag Roeien en Zeilen – 23 maart 2024
Sluitingstocht Roeien (en zeilen) 2023 – 7 oktober 2023
Roeiexamens jeugd met Pannekoeken – 5 oktober 2023
Clubkampioenschappen ’23 – 17 september 2023
Reddingsfestijn 2023 – 2 september 2023
Schoolroeien Het Baarnsch Lyceum – augustus & september 2023
JUBILEUM Roeitocht – 4 juni 2023
Early Bird Single Clinic– 15 t/m 21 mei 2023
Openingstocht Roeien (en Zeilen) – 15 apri 2023
R-2 instructiecursus – dec ’22-mrt ’23
Geen tocht of een barre tocht – 29 december 2022
Roeiclinic door Marien – 5 november 2022
Schoolroeien Het Baarnsch Lyceum – september & oktober 2022
Eemhead – 24 september 2022
Clubkampioenschappen – 18 september 2022
Vroege vogel Single Clinic – 3 – 9 juli 2022
Wherrytocht naar Dode Hond – 10 april 2022
Van BWV naar Koppelpoort – maart of april 2022
Roei-events elders
Woerden – Oudewater roeitocht – 13 september 2025
Naarden Toertocht roeien – 14 augustus 2025
Weesp Toertocht roeien – 23 juli 2025
Doortocht van Gent, meerdaags roei-evenement – 27–29 juni 2025
Almere toertocht roeien – 25 mei 2025
Biesbosch roeitocht – 4 mei 2025
Novembervieren Amsterdam – 3 november 2024
Hemus Freshman’s race 2024 –26 oktober 2024
Jeugdroeien Molenwedstrijd Weesp –12 oktober 2024
Gastenroeitocht in Purmerend – 29 september 2024
Eemhead Amersfoort 2024 – 28 september 2024
Viking Gastentocht in Utrecht – 8 september 2024
Dutch International Youth Regatta – 6 juli 2024
Weerribben-Wieden-tocht – 8 juni 2024
Spaarne Lenterace 2024 – 25 mei 2024
Jeugdroeien: TBR Tromp – 25 mei 2024
Elfstedenroeimarathon – 10 en 11 mei 2024
Nationale bollentocht in Haarlem – 21 april 2024
Boat Race Event (Oxford-Cambridge) – 30 maart 2024
Skiff- en TweeHead – 23/24 maart 2024
Heineken Roeivierkamp – 16/17 maart 2024
Head of the River Amstel 2024 – 9/10 maart 2024
De Hemus Driekwart, ronde 3 – 10 februari 2024
De Hemus Driekwart 2023-2024 – 9 december 2023
De Lingebokaal – 11 november 2023
- Freshman Race 2023 Hemus – 28 oktober 2023
38e Tromp Boat Races – 21 oktober 2023
Eemhead, in Amersfoort – 30 september 2023
Roeitochtje voor nieuwe leden bij Tromp – 9 september 2023
Elfstedenroeimarathon – 19/20 mei 2023
Spaarne Lenterace – 14 mei 2023
AA race AZRV Alkmaar– 23 april 2023
Skiffhead 2023 – 26 maart 2023
Head of the River Amstel 2023 – 12 maart 2023
De Lingebokaal – 12 november 2022
Molenwedstrijd door jeugdleden – 8 oktober 2022
27e Doortocht van Gent – 25 juni 2022
Natroviweemus bij Hemus – 22 juni 2022
Spaarne Lenterace – 21 mei 2022
Woest Maaswater – april & mei 2022
Oude IJsselrace – 30 april 2022
Open dag Costal rowing – 9 april 2022
Skiffhead – 27 maart 2022
Head of the River 2022 – 19 maart 2022
NK Indoorroeien (NKIR) – 11 december 2021