Toerroeien

Vakantiegevoel!

Veel roeiers trekken er jaarlijks met elkaar op uit voor een grotere of een kleinere toertocht in eigen land of zelfs buiten de landsgrenzen.

De hele dag sportief met elkaar bezig zijn. Een stad in roeien en de architectuur bekijken. Koffie en lunchen op een landje, aan het eind van de dag samen eten en bij een meerdaagse tocht kamperen of overnachten in een hotelletje.

Of je nu een dag of een week gaat, het voelt steeds als een complete vakantie.

» Zoek bij de KNRB op vereniging waar je wilt toerroeien. (opent in nieuw tabblad)

Heb je vragen, ideeën, suggesties of opmerkingen over het toerroeien of een bepaalde tocht?
» Stuur een berichtje naar toerroeien@bwvdeeem.nl.

Organisatie

Er zijn tochten door het hele land, rondom Leiden, Haarlem, de Biesbosch, de Linge, de Weerribben, Friesland, etc. Ieder jaar is er minimaal één tocht in het buitenland.

Soms kunnen we gebruik maken van boten bij de vereniging waar we de tocht gaan maken. Soms moeten we zelf onze boten meenemen.

Als een tocht begint en eindigt op verschillende plaatsen, zijn er vaak ook boten van de eigen vereniging nodig. Deze gaan dan mee op de botenwagen. Dat vraagt van iedereen hulp met opladen op de avond voor de tocht. En bij terugkomst hulp bij het afladen en weer opruimen van de boten en materiaal. Bovendien is een auto met voldoende trekkracht en chauffeur nodig.

» Zie voor alle informatie over botenwagens op pagina Vloot.

Zoals gemeld organiseert de toercommissie diverse toertochten. Je kunt als ploeg echter ook zelf een tocht organiseren.
» Zie daarvoor hieronder bij Kan ik zelf een toertocht organiseren?

TIPS:
» Voor ideeën voor tochten kun je terecht op de site van Toer! (opent in een nieuw tabblad)
Je kunt je ook inschrijven voor een tocht van de KNRB.
» Zie daarvoor de toerkalender van de KNRB. (opent in een nieuw tabblad)

Kan ik zelf een toertocht organiseren?

Als je zelf een toertocht wilt organiseren, dan kun je gebruik maken van onze eigen wherry’s en botenwagen of wherry’s reserveren bij een andere vereniging. Daar betaal je meestal een kleine vergoeding voor.

Reserveren wherry’s BWV de Eem, hoe gaat dat?
Vraag zowel de wherry’s als de botenwagen tijdig aan bij de materiaalcommissaris.
» Stuur een email naar
materiaalcommissaris@bwvdeeem.nl.

Let op het volgende: houd rekening met de wettelijke eisen voor auto en chauffeur wat betreft rijbewijs en te trekken gewicht.
» Zie voor alle informatie over de botenwagens op Vloot.

Let ook op het volgende: Voor deelname aan toertochten en C4-ploegroeien buiten verenigingsverband zijn roeivaardigheidsniveau Ploegscull PS2 en het stuurdiploma ST2 vereist, tenzij de toercommissie anders beslist.

Wat is er nodig om met een toertocht mee te doen?

Om deel te nemen aan veruit de meeste toertochten, heb je een ‘vinkje’ nodig voor de roeivaardigheid PS2. Dat betekent dat je het roeivaardigheidsniveau hebt behaald voor scull-roeien in een ploegboot C2, C3 of C4.  Daarnaast is het vaak nodig om je stuurexamen voor ditzelfde boottype te hebben gehaald. Dat is stuurvaardigheidsniveau ST2.
Bij de vereniging leiden we je op voor deze vaardigheden. Ze volgens doorgaans na de beginnersinstructie.

Sommige tochten vragen extra vaardigheidsniveaus, zoals de cursus stromend water of extra training met je eigen ploeg bijvoorbeeld voor de lange afstand tochten.

Voor de openings- en sluitingstocht, die beide vaak plaatsvinden op de Eem kan iedereen zich inschrijven. Elk beginnend en ervaren lid is van harte welkom voor deze gezellige tochten.

» Vraag aan de toercommissie? Schijf een bericht met je vraag naar toerroeien@bwvdeeem.nl.

» Zie voor meer informatie over de roei-opleiding, zoals de beginnersinstructie op Roei-opleiding.

» Zie voor meer informatie over de roei- en stuurvaardigheidsniveaus op Roeivaardigheden.

Inschrijven voor toertocht

Je schrijft je in op een toertocht. Vaak staat er een stukje over de tocht op de home-page van de site. Daar vind je meestal ook een link naar de inschrijfpagina. Je logt dan in op MIJN BWV en komt meteen op de pagina waar je kunt inschrijven. (alleen voor leden van De Eem)

Na je inschrijving krijg je een bevestiging van je deelname en extra informatie, bijvoorbeeld over de kosten en de briefing. Deelnemers delen de van tevoren bekende kosten van de tocht, reisgeld, botenhuur, sluizengeld, etc.

Kort voordat de toertocht plaatsvindt, krijg je de laatste informatie over tijdstip van vertrek en thuiskomst.

Op de Checklist van wat mee te nemen, die je ook op deze pagina vindt, kun je lezen waar je aan kunt denken om mee te nemen en bij de Spelregels voor deelname aan een toertocht vind je welke algemene afspraken er zijn.

Spelregels voor deelname aan een toertocht

Voor het deelnemen aan toertochten, gelden een paar spelregels.
Een toertocht gaat altijd door, tenzij de organiserende vereniging afmeldt;

• Heb je een bevestiging ontvangen en toch verhinderd? Je regelt zelf een invaller;
• Bij late afmelding vergoed je wel de kosten;
• Betaling aan de toercommissie met gepast geld, bij aankomst op de vereniging;
• Iedereen helpt elkaar bij het op- en afladen van de boten;
• Als het even kan, roeien we in clubtenue;
• De toercommissie geeft aan tijdens welke toertochten je een zwemvest draagt;
• De captains zijn eindverantwoordelijk voor de boot gedurende het gebruik ervan;
De toercommissie bepaalt uiteindelijk of iemand kan deelnemen aan een tocht; dit heeft te maken met veiligheid.

Checklist wat je mee moet nemen

Dat is natuurlijk ook sterk afhankelijk van de weersomstandigheden, maar denk aan:
• Warme kleding, het is op het water vaak kouder dan je denkt;
• Setje droge kleding;
• Regenkleding waarin je je goed kunt bewegen;
• Als je stuurt kan een paraplu handig zijn, mits het natuurlijk niet te hard waait. Een paraplu zorgt bovendien voor schaduw met zonnig weer;
• Voldoende eten en drinken. Koffie, thee, water;
• Zonnebril, zonnebrandmiddel, zonnehoed of pet.

En verder per boot de volgende uitrusting:
• 2 peddels;
• 1 pikhaak;
• 2 landvasten;
• 1 of 2 geitenpennen;
• 2 stootwillen;
• EHBO doos;
• Gereedschapssetje.

Op de dag van de toertocht

Op de dag van de toertocht verzamel je op de afgesproken tijd bij de vereniging. Er is vaak al een indeling per auto gemaakt. Bij aankomst bij de ontvangende vereniging is er vaak kennismaking met die roeivereniging en drinken we koffie in het clubhuis.

De toercommissie zorgt voor de bootindeling waarbij het uitgangspunt is een gelijke verdeling van kracht en ervaring. Belangrijke functie van een toertocht is het leren kennen van andere roeiers, dus in principe roei je niet met je vaste roeimaatjes, tenzij het op uitdrukkelijk verzoek gewenst is.

Ook wijst de toercommissie captains per boot aan. De captains zijn tijdens de tocht eindverantwoordelijk voor de boot. De captains spreken de tocht ter plaatse door met de organiserende leden van de toercommissie en dan gaan de boten te water. Daarbij volgt iedereen de aanwijzingen van de ontvangende vereniging en de captains. Iedereen helpt elkaar.

Tijdens de tocht zelf

We roeien meestal in wherry’s waarbij er twee personen roeien en één of twee personen op het stuurbankje zitten. Het wisselen van roeier en stuur is meestal elk half uur en vindt plaats op het water. Het is handig om dat wisselen vooraf te oefenen.
Het komt er dus op neer dat je bij een tocht van 40 km 20 km per persoon roeit, met een snelheid van rond de 6 km per uur.

Tijdens de tocht blijven de boten in elkaars buurt en is er zo nodig telefonisch contact. Van de koffie en lunch die we meestal zelf meenemen geniet je op een landje of soms in of bij een restaurantje langs het water. Deze plek wordt bepaald in overleg met elkaar.

Na afloop van de toertocht

Terug bij de roeivereniging halen we met elkaar samen alle boten uit het water. We maken ze schoon en leggen ze terug in de loodsen. Daarna is er meestal nog even tijd voor een afscheidsdrankje en volgt de thuisreis met misschien nog een gezamenlijk etentje als slot.