Ibis

De ibis, Threskiornithidae (=familienaam)

Algemeen
De wetenschappelijke naam staat voor “sikkelvormige” – dit slaat op de gebogen snavel. In Afrika komt de heilige (witte) Ibis voor en in Australie een afsplitsing daarvan, maar in Zuid-Europa komt alleen de zwarte ibis voor die hier daarom beschreven wordt. Ca 60 cm en spanwijdte ca 90 cm.

Herkenning
De zwarte ibis (Plegadis falcinellus) ziet er uit als een donkere middelgrote reiger, met de lange naar beneden gekromde snavel als van een wulp. In de zon glanst zijn verenkleed ook wel bruinig & groenig. Lijkt vliegend wat op de aalscholver, maar dan met kromme snavel natuurlijk…

Geluid
De zwarte ibis is een vrij stille vogel die alleen af en toe wat kraakt en knort. Luister maar eens via vogelbescherming.nl.

Broeden
Broed vaak in reigerkolonies in bomen naast moerassige gebieden. Broedt ca 3 weken op ca 3 eieren. De jongen vliegen na een week of 4 uit.

Leefgebied
Moerasgebieden, ondiepe meren en natte weilanden in Zuid-Europa. Overnacht in bomen aan de rand van het moeras.

Trekvogel?
Zelfs de zachte winters in Zuid-Europa is al te koud voor deze vogel. Trekt in de winter naar Marokko of Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. Toch zijn er steeds meer stoere exemplaren die in de winter in Spanje blijven hangen.

Voedsel
Eet voornamelijk waterinsecten als watertorren, bootsmannetjes en libellen. Maar ook voorbijkomende krekels en visjes zijn voor de Ibis niet veilig.

Bijnaam?
Wordt ook wel zwarte wulp genoemd wegens het soortgelijke postuur en naar beneden gebogen snavel.


Foto Australische witte ibis: Beverly Buckley via Pixabay.com. Foto roeiboot: David Vos. Tekst: Fred Heil

ROEIBOOTIBIS
Type2x
Niveau/bevoegdheidPS3
StatusIn de vaart
Status vanaf2005
BouwerWaterline Equipment
Bouwjaar2005
Aanschafjaar2005
Aanschafprijs1948 euro
LeverancierLiangjin
MateriaalKunststof
JeugdbootJa
BeschermdNee
Gewichtsklasse75-
GewichtscodeOranje
StuurbevoegdheidST2
Datum doop2005
Tijdens
Gedoopt doorB. H. / Naam te bevragen bij bestuur
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.