Casarca

De casarca, Tadorna ferruginea

Algemeen

De casarca komt waarschijnlijk aan z’n naam door het Turkse Kaz, wat gans betekent. Formeel is het een eend, maar hij hangt een beetje tussen een eend en een gans in. We zouden het een Geend of Eens kunnen noemen. 65 cm lang en spanwijdte 130 cm.

Herkenning

De casarca is een mooi kaneelbruin gekleurde eend die meestal in groepsverband te zien is op grotere meren met voldoende dekkingsmogelijkheden. Vaak in gezelschap van waakzame nijlganzen die zorgen voor de alarmering in geval van bedreigingen. Zwarte snavel en staartpunt en ogen, met wittige kop en (mannetje) donkere halsstreep als een strak kettinkje. Vliegend vallen de witte vleugelvlakken op (net als bij de nijlganzen).

Geluid

De casarca is vrij luidruchtig en heeft een wat klagerig verdragend meeuwachtig gekwek. Lastig te omschrijven, maar onmiskenbaar. Luister maar eens via vogelbescherming.nl.

Broeden

Zoekt kant en klare konijnenholen, oeverholtes of boomholtes. Wat donsveertjes ter bekleding en het nest is klaar. Broedt van eind april tot begin juni en heeft 1 legsel van zo’n 8 eieren. Het broeden duurt 4 weken en pas circa 8 weken nadat ze uit het ei gekomen zijn kunnen ze vliegen. Ook dan blijven ze nog bij hun familie rondhangen.

Leefgebied

Grote ondiepe meren met voldoende beschutting is waar je ze kunt vinden. Eind augustus, begin september kun je ze ook in het Eemmeer spotten. Ga in die tijd maar eens in de ochtend naar de vogelkijkhut aan de Eemmeerdijk tussen Eemnes en het Raboes. Voor de IJsselmeer-zeilers onder ons: ook bij vogeleiland Kreupel vlak boven Medemblik kun je ze dan zien & horen. Met je verrekijker heb je dan een goede kans om ze te spotten. Broedgebied is Noord-Scandinavië/Rusland en Azië waar ze in gebieden met steppen en meren broeden.

Trekvogel?

Trekken wel wat naar het zuiden in het najaar, maar veel verder dan Spanje gaan ze niet. Als de winter zacht is blijven ze ook wel eens bij ons hangen. Als ze maar voedsel kunnen vinden.

Voedsel

De casarca grondelt in ondiepe meren naar waterplanten, dus kan het zomaar zijn dat je ze op hun kop in het water door je kijker ziet….

Bijnaam?

De casarca heet in het Duits Rostgans oftewel Roestgans en de Engelsen noemen hem Ruddy Shelduck, vrij vertaald rossige wegduikeend! Zelf zou ik de naam Kaneeleend wel erg toepasselijk vinden.


Foto vogel: Piet Munsterman via Saxifraga. Foto roeiboot: Bastiaan Boekling; Tekst: Fred Heil

ROEIBOOTCASARCA
Type4x+
Niveau/bevoegdheidPS4
StatusIn de vaart
Status vanaf2024
BouwerHudson
Bouwjaar2024
Aanschafjaar2024
Aanschafprijs
Leverancier
MateriaalCarbon
JeugdbootNee
BeschermdJa
Gewichtsklasse65 – 80 kg
Gewichtscode65 – 80 kg
StuurbevoegdheidST2
Datum doop15 september 2024
TijdensClubkampioenschappen
Gedoopt doorR. G. / Na te vragen bij bestuur
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.