Karekiet

Boven in de hal van het clubgebouw van BWV de Eem staat een stukje van de Karekiet, ooit een twee-met (boordboot met stuur). De romp is gemaakt van mahoniehout en beslagen met koper. In zijn oude vorm was de boot voorzien van koperen dollen en slidings. Over de dekjes was flexibel materiaal gespannen (taft) en vastgeplakt.
Deze gladde boordboot, gebouwd in 1962, is in 1968 als jubileumgeschenk aangeboden aan de vereniging.

De Baarnsche Courant deed verslag:
“Op zondagmorgen zes oktober (red: 1968) is het grote moment aangebroken om de met vier vlaggen bedekte boten te dopen. Twee maasgieken – voor instructie – en twee raceboten – Karekiet, de gladde II en de Lepelaar, de overnaadse II, door de dames Bakker en Van Ree, geassisteerd door de bootsman. Traditie getrouw waren het watervogelnamen.(…) Door de aankopen van een gladde twee is er een nieuw tijdperk aangebroken voor de vereniging, want nu kan er – na een gedegen training – deelgenomen worden aan racewedstrijden.”

De geschiedenis verhaalt niet of er inderdaad wedstrijden in gevaren zijn.
Oud-voorzitter en erelid Carel Frankema weet nog: ”De boot hing aan het dak in de oude loods. Na de jaren eind 1970-1980 kwamen we boten tekort. We hebben toen de Karekiet weer wat opgelapt.”

Het was een prima type boot voor boordinstructie. Jammer genoeg weinig gebruikt, omdat hij moeilijk is om in te varen, mede omdat de stuur verstorend op de balans kan zijn.
Hemus had de Karekiet overgenomen, totdat hij ook daar overbodig werd. Onze vereniging mocht hem weer terug hebben. Hemus bleek de boot prachtig te hebben onderhouden. Maarten, Roel en ik, hebben de boot roeiend teruggehaald.

Maar helaas: hout is uit, plaatsgebrek deed de rest en de Karekiet werd buiten gelegd…..
Ons medelid Rudi heeft er nu voor gezorgd dat de Karekiet, wat er nog van over is, in zijn oude glorie is hersteld.
Het is goed om te zien en te weten waar we ooit in geroeid hebben.
Cobi

DOOP KAREKIET, 6 oktober 1968

ROEIBOOTKAREKIET
Type2+
Niveau/bevoegdheidBO4
StatusUit de vaart
Status vanafonbekend.
Bouwer
Bouwjaar1962
Aanschafjaar1968. Werd geschonken bij het 45-jarig jubileum van onze vereniging
Aanschafprijs? gulden
Leverancier?
MateriaalHout
JeugdbootNee
BeschermdNee
Gewichtsklassen.v.t
Gewichtscoden.v.t.
StuurbevoegdheidST3
Datum doop6 oktober 1968
Tijdens
Gedoopt doorde dames Bakker en Van Ree, geassisteerd door de bootsman, zie ook de foto van de doop
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.

KAREKIET IN VOLLE GLORIE.

Wie weet wie de bemanningsleden zijn, mag dat doorgeven aan communicatie@bwvdeeem.nl.

MAARTEN EN ROEL ROEIEN, COBI STUURT DE KAREKIET TERUG VAN HEMUS NAAR BAARN

DE KAREKIET SIERT NU DE ENTREE VAN DE RECOVER

Karekiet, Acrocephalus arundinaceus (grote karekiet) of Acrocephalus scirpaceus (kleine karekiet)

Algemeen

Dé karekiet bestaat niet…we moeten hier kiezen tussen de Kleine Karekiet en de Grote Karekiet. Omdat we langs de Eem de kleine karekiet kunnen zien (maar vooral horen) bespreken we die hier.. Klein van stuk met zo’n 13 cm lang maar hij compenseert dat met z’n lange Latijnse naam en zijn kenmerkende zang verdekt in de rietkragen.

Herkenning

De kleine karekiet ziet er uit als een Heggemusje die een heg voor het riet verruild heeft. Muizig bruin zangvogeltje met een lichtbruine buik & keel. Vooral te herkennen aan de kenmerkende zang – het geluid van een mooie zomerdag als je langs het riet roeit. Klemt zich vast aan een rietstengel en heeft vooral in het voorjaar het hoogste woord, samen met de rietzanger die een duidelijk andere zang heeft. Kom je dichterbij dan zakt ie af langs de rietstengel en verdwijnt ie in het riet, maar ben je voorbij dan klimt ie weer omhoog en babbelt ie weer lekker verder.

Geluid

De kleine karekiet heeft geen gevarieerd zangprogramma maar steeds een “krr-krr-kiet-kiet-kiet” met af en toe een fluitje tussendoor. Luister maar eens via vogelbescherming.nl.

Broeden

Broedt van half april tot eind juli in een kunstig nestje van vlechtwerk dat tussen de rietstengels wordt opgehangen. Beetje als het nestje van de Marsipulami (maar dan zonder dakje). Legt meestal 4 eieren. Het duurt maar 2 weken om de eitjes uit te broeden. De jongen kunnen na 2 weken vliegen.

Leefgebied

Leeft in rietkragen overal waar het een beetje rustig is in Nederland.

Trekvogel?

Trekken al vanaf eind juli naar het Zuiden en overwinteren uiteindelijk ten zuiden van de Sahara! Een ongelooflijke afstand voor zo’n klein vogeltje! Verplaatst zich in de nacht vanwege de veiligheid.

Voedsel

De kleine karekiet eet kleine insectjes, zowel mét als zónder vleugels!

Bijnaam?

De kleine karekiet heet in het Engels wel Babbler oftewel Babbelaar vanwege z’n babbelende zang verstopt in ’t riet. In de taal van de liefde heet ie Petite Rousserolle…In Nederland wordt ie ook wel Rietmus, Rietpieper of Rietfluiter genoemd. Logisch omdat ie ook wel wat wegheeft van een Heggemusje of een Tuinfluiter, al zijn die net weer even anders natuurlijk.

Foto grote karekiet: Joerg Mager via Saxifraga. Foto’s boten: fotograaf niet bekend. Tekst over de boot: Cobi van den Berg. Tekst over de vogel: Fred Heil.