Wedstrijdroeien
Head of the River Amstel
De Head of the River Amstel, kortweg ‘Head’, is een roeiwedstrijd die elk voorjaar in maart wordt gevaren op de Amstel tussen Ouderkerk aan de Amstel en Amsterdam. De organisatie is in handen van de ARB (Amsterdamsche Roeibond) en roeivereniging RV Willem III.
De roeiwedstrijd, officieel ‘Kampioenschap van de Amstel’, is een evenement met duizenden deelnemers. Er kan geroeid worden in scull-geriggerde ‘vieren’ en boord-geriggerde ‘achten’ met stuurman of stuurvrouw. Sinds 2020 schrijft de organisatie ook een nummer uit voor scull-geriggerde achten. De afstand is ongeveer 8 km en er zijn meer dan 20 verschillende categorieën. Zo kan er een olympisch kampioene mee roeien, een veteraan en een eerstejaars.
Gegroepeerd per categorie starten de ploegen achter elkaar met korte tussenpozen wat tot gevolg heeft dat er regelmatig inhaalacties op de bochtige rivier plaatsvinden. Zodra de punt van een inhalende boot ter hoogte van het roer van een voorligger is, moet de achterligger ruimte verlenen aan de opkomende ploeg. Bij de Grote Bocht kan een goed gestuurde inhaalmanoeuvre kostbare seconden tijdwinst opleveren.
Tekst: Wikipedia 12/7/21
De Skiffhead
De Skiffhead is een roeiwedstrijd die sinds 1951 jaarlijks in het vroege voorjaar, maart of april wordt gehouden op de Amstel.
Het evenement wordt georganiseerd door de Koninklijke Amsterdamsche Roei- en Zeilvereeniging ‘de Hoop’. Traditiegetrouw is de Skiffhead op een zondag. De roeiwedstrijd wordt uitgeschreven voor skiffs en staat open voor alle leeftijdscategorieën en niveaus en eveneens voor roeiers uit het buitenland. Parcours en afstand zijn gelijk aan die van de Head of the River Amstel. Dit is van Ouderkerk aan de Amstel naar Amsterdam over een afstand van 7,5 kilometer. Echter wordt de Head of the River Amstel sinds 2007 stroomopwaarts, van Amsterdam naar Ouderkerk aan de Amstel, verroeid. De Skiffhead wordt nog altijd stroomafwaarts vervaren. Sinds 1963 wordt de wedstrijd na de Head of the River gevaren in het roeiseizoen en daar in 1968 ook naar vernoemd.
Eemhead
Elk jaar eind september organiseert Roeivereniging Hemus in Amersfoort een editie van de Eemhead, de enige officiële KNRB-wedstrijd op ons roeiwater.
Roeiers uit heel Nederland komen met hun boten naar de ‘Villa aan de Eem’ om in drie heats over 5 of 2,5 km te strijden om het blik.
Met als Heilige Graal: de Kei-bokaal (H8+)
en de Koppelpoortbokaal (D4x+)
Zo’n dertig verenigingen doen mee aan de Eemhead en het gekke is dat die dag altijd de zon schijnt. Zonnehoeden, parasols en zelfgebakken taart op het bordes en op het water de strijd om het blik, met de finish pal voor de Hemus Villa in Amersfoort.
Een droomdag voor publiek en roeiers!
De Eemhead was in 2022 op zaterdag 24 september 2022.
Houd de agenda, Actueem en wensite in de gaten voor de aankomende 30e editie van de Eemhead.
Eemlintrace
Heb je zin in een stukje roeien, zo’n 32 km, met je ploeggenoten of alleen? Integraal of in estafette? Wil je oefenen voor lange afstandswedstrijden als de Elfstedentocht? Wil je genieten van de prachtige rivier de Eem? Of wil je gewoon ‘blik trekken’?
Dan is de Eemlintrace misschien iets voor jou. Eind oktober organiseert BWV De Eem in samenwerking met Hemus weer de vertrouwde wedstrijd met als startpunt Baarn. Je roeit in vier trajecten. Deze zijn van Baarn naar Hemus, vice versa en van Baarn naar ’t Raboes, vice versa. Zo roei je de prachtige rivier de Eem in zijn geheel af.
Tijdens de wedstrijd, waaraan alle boottypen kunnen meedoen, is er geen vaarverbod. Deelname is op eigen risico.
In 2021 was de Eemlintrace op 31 oktober.
Houd de agenda, Actueem en website in de gaten voor de nieuwe datum.
Roeiwedstrijdveld
Wil je deelnemen aan roeiwedstrijden, dan kun je starten in veel verschillende velden, die qua indeling afhangen van:
Geslacht
• mannen
• vrouwen
• mixed
Gewicht
Er is een onderscheid in twee gewichtsklassen: Zwaar roeien of open klasse
Licht roeien (heren: 72,5 kg of minder); bootgemiddelde 70 kg of minder. dames: 59 kg of minder; bootgemiddelde 57 kg of minder.)
Leeftijd*
• Junioren 11-12 tot en met 12-jarigen (500)
•Junioren 13-14 tot en met 14-jarigen (1000m)
•Junioren 15-16 tot en met 16-jarigen (2000m)
•Junioren 17-18 tot en met 18-jarigen (2000m)
•Senioren U23 tot 23-jarigen (2000m)
•Senioren A open klasse: geen begrenzingen (2000m)
•Masters veteranen, vanaf 27 jaar.
•Masters A** veteranen, vanaf 27 jaar
•Masters B veteranen, met gemiddelde leeftijd ten minste 36 jaar
•Masters C veteranen, met gemiddelde leeftijd ten minste 43 jaar
•Masters D veteranen, met gemiddelde leeftijd ten minste 50 jaar
•Masters E veteranen, met gemiddelde leeftijd ten minste 55 jaar
•Masters F veteranen, met gemiddelde leeftijd ten minste 60 jaar
•Masters G veteranen, met gemiddelde leeftijd ten minste 65 jaar
•Masters H veteranen, met gemiddelde leeftijd ten minste 70 jaar
*De leeftijd per 31 december van het jaar telt.
**Masters A heeft een minimumleeftijd, voor de overige Masters klassen geldt de gemiddelde leeftijd in de boot.
Naast de hierboven aangegeven indeling geldt een combinatie met het type boot. Voorbeelden:
– in een JW2-veld starten alle dames-junioren tot en met 18 jaar in de twee-zonder
– de MSA8+ is het open veld van de mannen Senioren A-achten.
Er kan een enorm aantal verschillende startvelden ontstaan. De organisatie bepaalt per wedstrijd het aantal en de soort startvelden.